2018. október 12-14. - Budapest, Gesztenyés-kert

ingyenes rendezvény

Kürtős Kaland – közösségi jótékonysági kürtőskalács sütés

A Kürtőskalács Fezstivál egyik nagysikerű programeleme, amely mindig sok nézőt illetve a media érdeklődését is felkelti, az mindig a szombat délelőttjén tartandó Nagy Közös Sütés, melynek célja, hogy bebizonyítsuk: kürtőskalácsot sütni bárki meg tud tanulni és bárhol süthet a világon, hisz nem nagy ördöngösség, csak elszántság kell hozzá, jó társaság, kiváló alapanyag, egy jó kürtőskalács sütő eszköz (Bake’n’Roll), egy csipet szeretet és a megfelelő mennyiségű lélekfűszer.

Minden évben a Nagy Közös Sütésre amatőr csapatok gyűlnek össze: párok, családok, baráti társaságok, munkatársak, együtt, egy helyen, egy nagy közös móka keretében egyszerre sütnek a lehető legtöbb kürtőskalácsot.

A Nagy Közös Sütésnek minden évben volt valami tétje: első évben kísérletet tettünk arra, hogy egy helyen egyszerre több mint 100 ember (51 csapat) meg tud tanulni kürtőskalácsot készíteni. Második évben ezt hivatalossá is tettük, így a Magyar Rekordok könyvébe bejegyeztük a kürtőskalács egyszerre sütés rekordját: a legnagyobb létszámú kürtőskalács készi´tés magyarországi ű?ségi rekordját, amely alkalommal 62 csapat, 125 fő sütötte együtt, egy helyen ezt a hagyományos édességet. A harmadik évben a Nagy Közös Sütés alatt kürtőskalács szépségversenyt szerveztünk, amelyre 35 csapat nevezett. A negyedik évben pedig Lázár Chéf segítségével a benevezett közel 50 csapat megépítette Magyarország első és legnagyobb kürtőskalács tortáját, melyet élőben közvetítettünk a helyszínről. A tavalyi Kürtős Kalandon pedig Wossala Rozina útmutatásával már magunk a résztvevők gyúrták a kürtőskalács tésztáját is, és a Konyhafőnök volt zsüritagja kiválasztotta az ország legjobb hobbi kürtőskalács sütő csapatát.

A Nagy Közös Sütés minden évben egy duplán jótékonysági közösségi sütés, hiszen a nevezési díj egy részét mindig egy szervezetnek vagy alapítványnak ajánljuk fel, illetve a megsütött kürtőskalácsok egyrészét eljuttatjuk rászoruló gyerekeknek.

Idén még nagyobb kalandra invitáljuk a közösségi kürtőskalács készítésre benevező csapatokat, ezért az 6. Kürtőskalács Fesztiválon is izgalmas lesz a Kürtős Kaland programunk.