7. Kürtőskalács Fesztivál

2019. október 11-13. - Budapest, Városliget

A kürtőskalács mondája:

Azért, hogy kiderüljön, valójában mi az igazság, a Kürtőskalács fesztiválon a Székelyföldi Legendárium jóvoltából interaktív társasjáték segítségével megismerhetik a kürtőskalács eredetéről szóló mondát. Ez a tatár-járáshoz kötődik:

"A tatár seregek közeledtére a kezdeti ellenállások után, Székelyföld lakossága jobbnak látta elmenekülni. Voltak akik a hegyekbe menekültek, mások pedig a Budvár és a Rez barlangjaiban leltek menedéket. A tatárok pedig, hogy sem megtámadni, sem kicsalogatni nem tudták a biztos és megközelíthetetlen búvóhelyen levőket, elhatározták, hogy kiéheztetik a székelyeket. Ez így ment hosszú ideig, amíg egyszer csak a tatároknak és a székelyeknek is elfogyott az ennivalójuk. Ekkor egy okos székely asszony összekaparta a maradék lisztet, hamuval összekeverte, és hatalmas kalácsokat sütött, amelyeket dorongra vagy magas póznákra húztak és felmutatták a tatároknak: "Nézzétek mi itt milyen jól élünk, míg ti pedig éheztek." A tatárok akik, már alig bírták az éhezést, bosszúsan elvonultak."

Ez időtől nevezik a kürtőskalácsot dorongfánknak, mint ahogyan a régi receptes könyvekben ezalatt az elnevezés alatt található.

Egy szó mint száz nagyon nehéz eldönteni, hogy melyik történet áll közelebb a valósághoz, éppen ezért aki nem hiszi járjon utána például a Kürtőskalács Fesztiválon.


< vissza