7. Kürtőskalács Fesztivál

2019. október 11-13. - Budapest, Városliget

Jótékonysági akciók

A Vitéz Kürtős Team 2012-ben részt vett a Saharun Adventure jótékonysági off-road autóverseny és kalandtúrán. A Saharun egyik célja minden évben a futam útvonalán található afrikai országok rászorulóinak megsegítése. Minden csapatnak saját lelkiismeretére van bízva, hogy mit és mennyit hoz. A Vitéz Kürtős Team igyekezett kivenni részét ebből az akcióból, ehhez partnereket keresett, és együtt több gyűjtési akciót is elindítottak. Ennek eredményeképpen a csapat 5 számítógépet, 4 doboz tanszert, egy doboz edzőruhát, 18 darab futball labdát, valamint 700 euró készpénzt gyűjtött össze. Mivel az eredetileg tervezett kamion mégsem kísérte el a mezőnyt Tunéziába, a Daciába pedig minden nem fért el, a szállításba a verseny többi résztvevője is segített.

A szicilíai kényszerpihenő miatt az adományok átadására március 11-án vasárnap került sor a tuniszi Hotel du Park előtt. Ott várt minket a Tunéziai - Magyar Üzleti Tanács képviselője, Iványi Jüfán Mimi valamint az El Houda Wed Ellil Általános Iskola igazgatója és aligazgatója. Ezen intézmény kapta ugyanis a csapatunk által összegyűjtött számítógépeket, tanszereket, ruhákat. A gyógyszerekre összegyűjtött pénzt Iványi Jüfán Mimi elvitte Sousse-ba, ahol megvásárolta a gyógyszereket és átadta azokat Sousse egyik peremkerületében, Bouhsinában egy mozgássérült, illetve fogyatékos gyermekek oktatására szakosodott intézetnek.

Az akcióban az alábbi magyarországi és erdélyi intézmények, cégek, klubok vettek részt: Vitéz Kürtős (Budapest), Fitness Factory (Budapest), Bluechip.hu (Budapest), MÜTF Oktatási Központ (Székelyudvarhely), Hargita Line (Székelykeresztúr), Udvarhelyi Fiatal Fórum (Székelyudvarhely), Hotel Küküllő*** (Székelyudvarhely), Orbán Balázs Gimnázium (Székelykeresztúr), Dacia Klub Magyarország (Budapest), Csipike Könyvesbolt (Székelykeresztúr). A közös gyűjtésnek köszönhetően a Vitéz Kürtős Team vitte a legtöbb adományt Tunéziába a Saharun Adventure 2012 résztvevői közül, közös jótékonykodásunkat a rendezők egy különdíjjal is jutalmazták.

Természetesen az I. Kürtőskalács Fesztivál sem múlt el jótékonykodás nélkül.
A kalács receptjét a Vitéz Kürtős alapítói is a szüleiktől „örökölték” és tökéletesítették, így érthető módon a család és az összetartozás jelképe is számukra. Ezért is gondolták, hogy az I. Kürtőskalács Fesztivál örömet szerezzen olyanoknak, akiknél a család szintén fontos. A „Nagy Közös Sütés” elnevezésű programunk nem csak egy rekord kísérlet volt, a csapatok nevezési díjait, mintegy 100,000 forintot, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének ajánlottunk fel.

A rekorderek saját kézzel készített kalácsainak egy része is jótékony feladatott teljesített. A Fesztivál hivatalos dalát jegyző Indygo zenekar az esemény után azon melegében házhoz szállította a felajánlott finomságokat a Hűvösvölgyi Gyermekotthon lakói számára.

„Segíteni mindig jó érzés. A világot megváltani mi sem tudjuk, de a saját kereteinken belül megtesszük, ami Tőlünk telik, ezzel is példát állítva mindenki elé, hogy sokszor, ami nekünk nem sok, az másoknak valódi segítség.” – mondta Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős Team vezetője.

„Sosem sajnáltatom magam, szerető családban nőttem fel, de nem volt fenékig tejfel a gyerekkorom. Én is örültem, ha néha megleptek ezzel-azzal, akinek módjában állt. Ezért vagyok itt én is. És bízom benne, hogy sok év múlva az is itt lesz, akit én megleptem ma." – mondta Horváth Viktor, az Indygo zenekar basszusgitárosa.