7. Kürtőskalács Fesztivál

2019. október 11-13. - Budapest, Városliget

Székelyföldi Legendárium

A Kürtőskalács Fesztivál kiegészítő prograimjainak legkülönlegesebbike a Székelyföldi Legendárium interaktív foglalkoztatója, ahol kicsik-nagyok egyaránt kipróbálhatják a Legendárium óriási társasjátékát, és csodás Meseszekerét.

A Székelyföldi Legendárium csapata nem a spanyol viaszt fedezte fel székély módra, és nem is talált fel semmi hihetetlen, csak mivel az országos kulturális, turisztikai információs anyagokból rendre lemarad Székelyföld népviselete, népköltészete, mondái-legendái, sőt a műemlék épületei is rászorulnak egy jobb népszerűsítésre, ezért létrehozták a Székelyföldi Legendáriumot, amely tulajdonképpen létezett, csupán nem illusztrált formában és nem egységesen.

Székelyföld tele s tele van mondákkal, legendákkal, melyek a legjobban jellemzik a székely népcsoportot. És amit génjeinkben nem örökölhetünk, azt a gyermekkori mesékből kell megalapoznunk, őseink történeteiből, hiszen ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy itt Székelyföldön 1000 éve sértetlenül fennmaradt a székely magyarság.

Ennek hírvívői és jelenkori úttörői a Fazakas Szabolcs alapította Legendárium csapata, akik tulajdonképpen összesítették és a mai gyerek számára elérhetővé tették azt a sok értékes munkát, amelyet Orbán Balázs, Benedek Elek (és még sorolhatnám) összegyűjtöttek és leírtak. Így alkották meg a 155 legendát és mondát tartalmazó Székelyföldi Legendárium című könyvet, hozzá egy igen szemléletes Lenegdárium térképet, valamint kreáltak két nagyon szórakoztató társasjátékot: Tatárittyom és A székely kincsek őrzői címmel, ugyanakkor készítik a Legendárium első rajzfilmes változatát is. Tették mindezt azzal a céllal, hogy Székelyföld mondáit és legendáit újrafelfedezzék nem csak a székelyek, hanem az egész világ.

Invitálunk tehát mindenkit nagy szeretettel a Székelyföldi Legendárium standjához, hisz aki belekóstól, az nem tudja abbahagyni, ezek a mondák-legendák nemcsak egy helyszínt regélnek el, itt tündérek, sárkányok, vitézek, ördögök a főhősök, a székely furfang, a dráma, a szerelem pedig egymás megbecsülésére tanítanak.A program különlegessége, hogy a két óriás társasjátékot élethű nagyságú bábukkal játszhatják a gyerekek, megismerhetitek akár a kürtőskalács legendáját, Tatárok és a máréfalvi székelyek című meséből. Érdemes odahozni a gyermekeket, hisz a Meseszekéren a varázsdobozba kukucskálva láthatják az első székelyföldi, erdélyi 3D rajzfilm mozgóképeit is.

Kalandra fel!